Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσας - Αρχική σελίδα
Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Νάουσας

Ιστορικό του ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας


Ο ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας  ιδρύθηκε το 1966 από Ναουσαίους παραγωγούς που πίστευαν στην συνεταιριστική ιδέα και ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή με τη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων των μελών του. Λογω της ανοδικής του πορείας το 1969 κατόρθωσε να αποκτήσει ιδιοκτήτες εγκαταστάσεις (Ψυγεία-Διαλογητήρια-λοιπά μέσα)  και σε απόσταση μόλις 8 χιλ. από την πόλη της Νάουσας και σε θέση που θα εξυπηρετούσε τη συγκέντρωση και διάθεση των προϊόντων τους.

Οι δραστηριότητες του Συνεταιρισμού από την έναρξη του έως σήμερα είναι οι εξής: Συγκέντρωση, τυποποίηση και διάθεση οπωροκηπευτικών προϊόντων των μελών του και συγκεκριμένα μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, ακτινίδια, δαμάσκηνα, κ.α.

Αναγνωρίστηκε ως ομάδα παραγώγων για πρώτη φορά με βάσει τον Κανονισμό 103/72 της (Ε.Ο.Κ) το έτος 1992 για τα προϊόντα ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, κεράσια, αχλάδια. Στη συνέχεια και με βάσει τον Κανονισμό 2200/96 της ΕΟΚ αναγνωρίστηκε για την κατηγορία «ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ».

Το κυρίως  προϊόν του συναιτερισμού που είναι το ροδάκινο, προέρχεται από την Προστατευόμενη Γεωργικά Περιοχή της Νάουσας και αναγνωρίστηκε σαν  ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ (Π.Ο.Π).

Σήμερα στον 21ο αιώνα ο Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσας έχοντας διανύσει 46 χρόνια έντονης και δημιουργικής επιχειρηματικής δράσης έχει 700 ενεργά μέλη, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της δεντροκαλλιέργειας και της διάθεσης προϊόντων των μελών του στην αγορά. Διακινεί προϊόντα σε όλη την χώρα ενώ παράλληλα σημαντικές ποσότητες διατίθενται  σε αγορές του εξωτερικού. Η πορεία του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Νάουσας χαρακτηρίζεται ανοδική και αναπτυξιακή.

Αποτελεί το όργανο καθοδήγησης, συντονισμού και εκπροσώπησης των αγροτών μελών του. Στοχεύει στην ενιαία έκφραση και στη συντονισμένη δράση τους, ώστε να αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων τους.

 

Ροδάκινα Νάουσας
Προϊόντα ΠΟΠ
Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης
Video